Kjemikalier du ikke finner i våre produkter

Kjemikalier du IKKE finner i Way of Living produktene.

 

Parabener:

Parabener brukes som konserveringsmidler og finnes i ca. 80% av alle kosmetikkprodukter.  Sjekker du innholdslisten på kremene, make-up, såpene, hårproduktene ja også renseservietter til å fjerne make-up vil du finne parabener i svært mange av dem.

Parabener er billig konserveringsmiddel som blir brukt for å øke produktenes holdbarhet opp til flere år, noe som gir bedre lønnsomhet for produsentene.  Er hormonforstyrrende, virker som kunstig østrogen og er funnet i brystkreftceller.

Parabener går raskt inn i blodet men forsvinner igjen etter ca. 20 timer.  Dette argumentet blir mye brukt av store kosmetikkmerker men smører du deg med krem både morgen og kveld vil du alltid ha parabener i kroppen. 

Parabener brukes til tross for deres velkjente allergiske reaksjoner i et stadig økende antall mennesker.

To av seks parabener som brukes i kosemtiske produkter regnes som skadelige og det er Butylparaben og Propylparaben.  De øvrige er Metylparaben, Isopropyparaben, Isobutylparaben og Ethylparaben.

 

SLS – Sodium Laureth Sulfate  (Natriumlaurylsulfat) (SLES Sodium Laureth Ether Sulfate)

SLS er ingredienser som skummer og som brukes i såper, tannkrem, shampoo og oppvaskmidler. Årsaken til at dette farlige kjemikalet blir brukt er at det er billig.

Natriumlarylsultat som finnes i såper og shampoo er nøyaktig det samme som blir brukt til bilvask og til avfetting av bilmotorer.

På samme måte som det løser opp fett på bilmotorer, oppløser natriumlaurylsulfat også oljer på huden, noe som kan forårsake en uttørkende effekt. Det er også godt dokumentert at de forårsaker allergier og hudirritasjoner.

Kanskje mest bekymringsfullt er at SLS absorberes inn i kroppen fra huden. Den farligste effekten av SLS er at den etterligner aktiviteten til hormonet østrogen. Dette har mange helsemessige konsekvenser og kan være årsaken til en rekke helseproblemer som PMS og overgangsplager, sterilitet hos menn og økende kvinnelige kreftformer som brystkreft.

 

Mineral olje:

Mineralolje er utvunnet fra råolje/petroleum. Oljene renses nøye før bruk og er uten lukt og farge. De koster lite å fremstille og harskner heller ikke. Blir brukt i svært mange konvensjonelle kosmetiske produkter og merkevarer på grunn av sine mykgjørende egenskaper og på grunn av sin lave pris.

Mineraloljer blokkerer mellom 40 og 60% av hudens porer og legger seg som et lag eller en hinne over huden. I høye konsentrasjoner kan de tette talgkanalene og gi kviser, spesielt hos de med fet/uren hud.  Kan virke vanedannende ved at huden blir tørr og flasser hvis en stopper å påføre kremen. I motsetning av hva du tror kan langvarig bruk av mineraloljer føre til tidlig aldring.

Sjekk kremen din for mineraloljer.  Mineraloljer er ikke verd huden din.

 

Siloksaner:

Er en stor gruppe kjemikalier som blant annet brukes i kosmetikk.  De ringformede D4 og D5 er de mest omstridte.  Blir brukt i balsam for å gjøre håret mykere, i solkremer for å gjøre dem vannfaste, og i deodoranter  for å holde armhulene tørre.

Dekker huden som cellofan og kan hope seg opp i lever og lymfekjertler som kan føre til svulster.  En stor mengde skylles ut med badevannet og ut I havet.  Er funnet i torsk i Oslofjorden og på Svalbard.

 

PEG:

Polyethylene glycol. Er et tykningsmiddel, en emulgator.  Forstyrrer hudens beskyttelseslag slik at skadelige stoffer kan trenge inn gjennom huden.  Ved fremstillingen brukes den giftige gassen etylenoxid som er under mistanke å være skadelig for fosteret og kan dessuten forårsake kreft.  Trekker lett inn i huden og kan være skadelig for nyrer, lever og hjerne.  Er giftige og det anbefales beskyttelsesklær for de som jobber med kjemikaliene.

 

Carbomer:

Emulgeringsmiddel, et hvitt litt syrlig pulver som brukes som fortykningsmiddel.  Klassifisert som kreftfremkallende og giftig ved hudkontakt. Inneholder rester av løsningsmiddelet benzol.  Brukes i tannpleiemidler, make-up,  hud-, hår- og negleprodukter.

 

Isopropyl Myristate:

Er en syntetisk olje som absorberes lett av huden.  Gjør kremer myk og lett å smøre på huden.  Brukes i parfymer, håndkremer, balsam, stylingprodukter, munnvann og er en effektiv ingrediens mot hodelus. Tørker ut både huden og håret og kan skape sår og sprekker i huden som kan føre til bakterier.  Kan gi milde allergiske reaksjoner og føre til acneproblemer.

 

Isopropyl alcohol:

Uttørrende og irriterende oppløsningsmiddel.  Gjør huden mer mottakelig for bakterier og virus.  Kan gi brune flekker og acne.

Ved langvarig bruk kan den forårsake hudutslett, kløe, tørrhet og rødhet.  Kan påvirke lever og nyrer. Brukes i hudkremer, hårprodukter og parfymer.

 

Propyleneglycol:

Er et bensinprodukt.  Den er fet og fargeløs og blir brukt i tusenvis av kosmetikk- og farmasøytiske produkter.  Blir brukt som frostveske til bilmotorer, til hydrauliskepresser, i bremseolje, i bonevoks, maling, såpe, shampoo, balsam og fuktighetskremer.

 

Silikon:

INCI-navn: Silicon Syntetisk olje også kalt Cyclomethicone-Dimethiconol-Dimeticon-Diphenyl Dimeticon-Methicon Silikon kan danne formaldehyd ved nedbryting. Samme virkning som MINERALOLJER.  

I produkter gir Silikon en glatt og silkemyk følelse.  Den legger seg som en hinne over huden.  Gjør produktene lett å påføre.  Brukes mye i hårprodukter som shampoo, balsam, styling, anti-frizz, fuktighetskremer, lotion, solkremer og mascara.   

 

 

Kilder:

Boken ”Grønn og skjønn”,  Sophie Uliano

D2, Dagens Næringsliv, Rett i kroppen.

Environmental Working Group

Grønn hverdag

Mattilsynet